Mladi NikšićaPočinje nedjelja testiranja na HIV

U Crnoj Gori danas počinje sedmica testiranje na HIV, a Savjetovališta za povjerljivo i dobrovoljno testiranje radiće svaki dan, prenosi agencija Mina.

Iz Instituta za javno zdravlje upozorili su da se u Crnoj Gori svega oko jedan odsto građana testira na HIV, što je svrstava među države sa najnižom stopom testiranja u Evropi.

Stopa testiranja, isključujući dobrovoljne davaoce krvi, iznosi 10,1 na hiljadu stanovnika.
Specijalista socijalne medicine, Aleksandra Marjanović, kazala je da su, prema podacima koji su iz zdravstvenih ustanova dostavljeni Institutu, u 2016. godini na HIV testirane 23144 osobe.
“Od ukupnog broja testiranih, 18046 osobe testirane su u transfuziološkim jedinicama, 4751 osoba je testirano u Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje, a 960 osoba je testirano u Savjetovalištima za povjerljivo savjetovanje i testiranje (DPST)”, precizirala je Marjanović.
Izvršna direktorka Juventasa Ivana Vujović smatra da Crna Gora ima razloga da bude zabrinuta kada je u pitanju HIV posebno zato što uglavnom mladi, koji ne znaju da žive sa tom infekcijom, nerijetko saznaju svoj status u uznapredovalom stadijumu AIDS-a.
“Ukoliko se na vrijeme ustanovi infekcija, HIV ne utiče značajnije na kvalitet života, dok osobe koje primaju ARV terapiju i imaju nedetektabilan broj kopija virusa – ne mogu prenijeti HIV svom patneru/ki seksualnim putem. Dakle, testiranje je jako važno“, rekla je Vujović.
Ona je kazala da su prošle godine u Crnoj Gori registrovana 34 slučaja HIV-a što je za 16 više od odnosu na 2015. kada je evidenetino 19 slučajeva, ocjenjujući da je to alarmantan porast.
Vujović je kazala da je Crna Gora još daleko od cilja UNAIDS-a da do 2020. godine 90 odsto osoba koje žive sa HIV-om zna svoj status, od čega 90 odsto prima ARV terapiju, koja kod 90 odsto dovodi do supresije virusa.