Ana Pavićević: Preko saradnje sa Adidasom do osnivanja ličnog brenda

Nikšićanka Ana Pavićević već 13 godina živi u Londonu i student je četvrte godine modnog dizajna na prestižnom London College of Fashion, fakultetu koji pripada londonskom Univerzitetu. U glavni grad Engleske doselila se sa deset godina, a početak modnog dizajna vezan je za njene prve školske korake, kada je kao dijete uz crteže, otkrila svoj životni put. Stvara ne samo zato što voli, već i što drugi mogu da se pronađu, i zavole. Opredijelila se za muški dizajn, a u njenim kreacijama nema pravila, dok je smjelost u promjenama, ono što je izdvaja i čini prepoznatljivom.

Tokom studiranja praksu je odrađivala za brojne dizajnere, radeći u njihovim modnim kućama, organizujući za njih London Fashion show. Svoju saradnju sa Adidasom, smatra kao najveći uspjeh u toku studiranja, ne samo zbog kreacija i dizajna, već i zbog prave slike o radu jedne industrije. U modnom svijetu najviše cijeni Johna Galliani-a, dok od crnogorskih dizajnera izuzetno cijeni Nikšićanku Ivanu Murišić. Trenutno je fokusirana na kolekciju koju radi za diplomski rad, koja će joj biti preporuka za rad u nekom poznatom brendu, a uz ogromnu posvećenost, steknuto znanje i prikupljeno iskustvo, ne sumnja da će i ona jednog dana osnovati svoj brend.

“U Londonu sam već gotovo 13 godina gdje smo se preselili kada je moj otac započeo doktorske studije. Modni dizajn studiram na London College of Fashion, fakultetu koji pripada University Of London. London College of Fashion and Central St. Martins su dva najpoznatija fakulteta u svijetu za modni dizajn i oba pripadaju ovom Univerzitetu, ali imaju i druge kreativne smjerove u kojima su jednako dobri, kao što su fotografija, modno novinarstvo i drugi. Ja sam se opredjelila da studiram muški dizajn, najviše iz razloga što mislim da muški dizajn nije toliko razvijen koliko zenski i ima mnogo prostora na tržistu za neke nove i napredne ideje muških kreacija. Mnogi kažu da muskarci ne prate modu toliko koliko žene, ali naprotiv. Ja smatram da je muškarcima itekako stalo do svog izgleda, i uglavnom troše više novca na garderobu nego žene”, počela je razgovor za portal Mladi Nikšića Pavićević.

Prvi koraci u modnom dizajnu, za dvadesetrogodišnju Nikšićanku, vezani su za početke školovanja i njene crteže. Od svoje osme godine počela je da dizajnira i već tada je znala da je to san koji će slijediti. Kako kaže, najviše se pronalazi u kreativnim putevima, a uživa sve dok modni dizajn može da pretvori u nešto što, ne samo da ona voli, već kako ističe, nešto u čemu se drugi pronalaze.

“Moj stil muškog dizajna je za neke izazovan, koristim snažne i smjele boje, uticaje iz istorije i kostimografije koji se modernizuju, i neuredni print, bez pravila. Nekako je zanimljivije, i možda me nešto od toga čini drugačijom. Stil kao silueta, zavisi od raznih uticaja današnjeg tržišta na Zapadu, koji najviše zahtjevaju mladi. Pošto više nema pravila mnogo je lijepo kad se dvije suprotnosti sastave – kao dva različita materijala jedan do drugog, ili mješavina dva različita stila. Kao streetstyle i klasični skrojeni stil odjela, ili sportski stil sa trikotažom, kojima i ja volim da eksperimentišem”, pojasnila je Ana.

Umjetnost je, za mladu Nikšićanku, najbolji način da pokaže dio sebe, ili ono do čega joj je stalo, a kroz modni dizajn i  različite teme, kojima se lako prilagođava, bile su najbolja preporuka dizajnerima u Londonu, da je angažuju i da se uvjere u njene kvalitete.

“Ne robujem temama, već ih prilagođavam sebi, ali i sebe njima. Nekad su to političke, nekad socijalne teme, nekad sasvim neka druga životna kategorija koja se vizuelno izražava. Želim da radim i motivacije mi ne fali, tako da svaki rad dočekam sa nestrpljenjem”, saopštila je Pavićević i dodala kako, ipak, ne želi da planira previše unaprijed.

“Trenutno radim na finalnoj kolekciji za moj diplomski rad, ali posle toga ću, vjerujem, raditi za neki brend. Do sad sam već sarađivala sa par dizajnera u Londonu, radila praksu u njihovim modnim kućama, organizovala London fashion show za njih. Mnogo mi se sviđa čitava atmosfera rada u timu koji zajedno stremi istom cilju.To je najbolji način da naučim ne samo kreativnu nego i biznis stranu ove industrije”, istakla je mlada dizajnerka.


Brojne prednosti studiranja, tvrdi Nikšićanka, ima na London College of Fashion jer, kako kaže, priprema je za kreativni proces, čitavu strukturu od smišljanja teme do početka pravljenja kolekcije. Taj proces je, ističe ona, kompleksniji u gradovima koji imaju razvijenu modnu industriju jer ih uče i usmjeravaju da budu što kreativniji i inovativniji.

“Ovo je naše vrijeme kada možemo da budemo ekstravaganti koliko bismo mi željeli. To kažem iz prostog razloga, jer, kada budemo radili za modne kuće, tržište ce diktirati uslove i moraćemo da razmišljamo i o potrošaču, ali i o biznisu”, poručila je Ana.

London je jedan od glavnih gradova mode sa mnoštvom fakulteta, kurseva, muzeja modnog dizajna i samih dizajnerskih kuća. Svega toga prema njenim riječima, nažalost, nema u Crnoj Gori.

“Ovdje je lakše naći inspiraciju, naučiti nešto i napredovati. Jednostavno ima više mogućnosti”, ocijenila je Pavićević i dodala da će jednog dana svoj rad predstaviti i u Crnoj Gori.

“Naravno da ću jednom i to uraditi jer je to moja zemlja i ona je dio mene. Ona je dio inspiracije koju uvijek nosim u sebi. Nažalost, ne pratim mnogo crnogorsku modu i modne revije. Mislim da nema toliko mogućnosti u Crnoj Gori kao u većim svjetskim gradovima mode. Naravno, svaki uspjeh je individualan. Smatram da ima mnogo mladih talentovanih ljudi u Crnoj Gori, koji nemaju mogućnosti da svoje kolekcije prikaži široj publici. Pratim jednu mladu dizajnerku iz Nikšića, Ivanu Murisic, čije mi se kreacije dopadaju i čiji rad zaista volim”, istakla je Ana.

Kada je moda u pitanju, izuzetno cijeni i voli djela Johna Galliana, kao jednog od kreativnijih i smjelijih dizajenera, koji je u svoje vrijeme bio jako hrabar da pomjeri granice mode na jedan viši nivo.

“Želim da i mene pamte kao nekoga čiji je stil bio jako izazovan, da mjenjam neka pravila mode koja možda više nisu u skladu sa današnjom omladinom i vremenima”, naglasila je studentkinja jednog od najprestižnijih fakulteta u oblasti modnog dizajna i dodala da je saradnja sa jednim od najpoznatijih sportskih brendova “Adidas”, učinila ponosnom, ali i za više iskustava bogatijom.

“Adidas kolaboracija koju sam dizajnirala za njih preko svog fakulteta je bila jedna od boljih kreacija do sada. Naučila me dosta toga, ne samo o dizajnu, već i o samoj industriji. Naučila me da razmišljam o potrošaču kao i o visokoj modi sportske odjeće. Ova kreacija je bila kombinacija sportske i vojne odjeće, kao i japanske subkulture motornog klana Bosozuku”, sa ponosom je istakla Pavićević.

Njen rad je u narednom period fokusiran na finalnu kolekciju, koja će joj pomoći da radi za neki brend koji odgovara njenom stilu.

“Voljela bih da od različitih brendova naučim sto više mogu i ,nadam se, jednog dana osnujem svoj brend”, kazala je Ana.

Planira da ostane u Londonu, ali, kako kaže, nema ništa protiv toga da se, zavisno od mogućnosti koje se ukažu, i preseli negdje drugo.

“Crna Gora mi nedostaje sama po sebi, čak i posle 13 godina života u Londonu. To je zbog svih malih stvari koje me čine srećnom dok sam tamo – usporeniji život, više vremena za kafu s prijateljima, rodbinom i moj omiljeni grad Nikšić”, zaključila je u razgovoru za portal Mladi Nikšića Ana Pavićević.