Mladi Nikšića

DIK utvrđuje dodatak na zaradu za zaposlene

Iznos i način ostvarivanja dodatka na osnovnu zaradu za zaposlene u Državnoj izbornoj komisiji (DIK) utvrđivaće ta komisija, na prijedlog njenog predsjednika, a na osnovu budžetskih planiranih sredstava. To je predviđeno dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji će u srijedu razmatrati poslanici crnogorskog parlamenta.

U konačnom izvještaju Posmatračke misije OSCE/ODIHR, povodom održanih parlamentamih izbora 16. oktobra 2016. godine, značajan broj preporuka odnosi se na DIK.

Način implementacije preporuka predložila je skupštinska Radna grupa, donošenjem novih zakonskih rješenja, ali i donošenjem podzakonskih akata od DIK-a.

Uporedo za izmjenom legislative treba osnažiti i poziciju službe DIK, odnosno materijalnog položaja zaposlenih u službi, kako bi na kvalitetniji način doprinijeli radu Komisije i ukupnih aktivnosti tokom izbornog procesa. Samo na ovaj način se, kako se ističe, može ići u pravcu pune implementacije preporuka OSCE/ODIHR.

„Iz tih razloga je predložena dopuna Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru za zaposlene u službi DIK-a, na način da radna mjesta, iznos i način ostvarivanja dodatka na osnovnu zaradu utvrđuje DIK, na predlog njenog predsjednika, na osnovu budžetskih planiranih sredstava“, kaže se u obrazloženju.