Dvoje djece oboljelo od morbila u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je još dvoje djece oboljelo od malih boginja, odnosno morbila, potvrdio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

Iz te zdravstvene ustanove su saopštili da je trogodišnji L.B., koji nije vakcinisan protiv morbila, hospitalizovan u Opštoj bolnici Nikšić, a da je jednogodišnja M.Š., zbog uzrasta nevakcinisana protiv morbila, smještena u Institutu za bolesti djece.

Epidemiološkim istraživanjem, kako su naveli, utvrđeno je da su virusu dobijeni tokom dužeg boravka i bolničkog liječenja u Beogradu.

“Oba pacijenta su za sada stabilnih vitalnih parametara ali su zbog uzrasta, opasnosti od razvoja komplikacija kao i zbog spriječavanja daljeg širenja infekcije izolovani i hospitalizovani u nadležnim ustanovama”, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ su kazali da su epidemiološkim istraživanjem identifikovani izvor infekcije i bliski kontakti tokom perioda zaraznosti.

Oni su podsjetili da je u Crnoj Gori je od početka godine infekcija virusom morbila dokazana kod ukupno pet pacijenta.

U Institutu se, kako su dodali, svakodnevno obrađuju klinički uzorci pacijenata sa osipnim groznicama i o rezultatima sprovedenih analiza i svim dodatno potvrđenim slučajevima oboljevanja od morbila javnost će blagovremeno biti obavještavana.

“Trenutno se vakcinacija protiv malih boginja kao jedina specifična i jedina visokoučinkovita mjera prevencije uspješno sprovodi u svim godištima djece koja su predviđena za vakcinaciju ali i među odraslim stanovništvom koje je identifikovano da se nalazi pod povećanim rizikom kako od oboljevanja tako i od daljeg širenja virusa morbila”, kazali su iz te ustanove.

Iz IJZ su rekli da postignuti nivo obuhvatava sa vakcinom protiv malih boginja iznosi 46,5 odsto među djecom rođenom 2016. godine.

Prema njihovim riječima, posebno ohrabruje činjenica da je navedeni obuhvat za tri procentna viši u odnosu na obuhvate zabilježene prije sedam dana.

Iz Instituta su procijenili da i dalje postoji oko 8,3 hiljade djece predškolaca, rođenih izmjeđu 2012. i 2016. godine koja nisu zaštićena od morbila i koja nose rizik od oboljevanja.