mladi niksica

Ličnosti iz istorije Crne Gore

Čedomir Ljubo Čupić – čovjek koji se smijao smrti.

Ljubo Čupić (Sjedinjene Američke Države, 1913 — Petrova glavica, kod Nikšića, 9. maj 1942), student prava, politički komesar čete u Nikšićkom NOP odredu i narodni heroj Jugoslavije. Njegovo hrabro držanje i pobjedonosni osmjeh na gubilištu ovjekovječen je fotografijom, koja je postala simbol otpora i obišla je svijet.
Rođen je 1913. godine, kao jedno od desetoro djece u radničkoj porodici Sava i Stane Čupić, rođene Burić, iz Zagrede, koja je dugo živjela u Sjevernoj i Južnoj Americi.
Tridesetih godina 20. vijeka, vraća se u Nikšić, gdje završava gimnaziju. Studirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu i pripadao ljevičarskom studentskom pokretu, a 1940. godine postao je član KPJ.
Na dužnosti komesara samostalne čete Nikšićkog partizanskog odreda zarobljen je aprila 1942. godine, u borbi protiv četnika na Kablenoj Glavici kod Nikšića. U zatvoru, gdje je bio mučen, pokazao je junačko držanje i prkos. Sud mu je javno sudio u Nikšiću.
Sa prozora kuće gleda Ljubova majka Stana, a on se nasmija i podignutim vezanim rukama joj mahnu. Bio je to poslednji pozdrav majci od sina heroja…
9. maja 1942. godine, u 30. godini života rafali su pogodili srce crnogorskog Če Gevare.

Izvor: Licnosti Crne Gore

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *