Mladi Nikšića

Mitar Đukanović: Nikšić prijestonica crnogorskog šaha

Nikšićanin Mitar Đukanović uspješan je student Ekonomskog fakulteta na Univerzitetu Crne Gore, a šahom se bavi od osme godine. Počeo je u školi Vita Lekića i Miša Prijovića, a od tada redovno igra i učestvuje na brojnim turnirima, igrajući za različite klubove, kako iz Crne Gore, tako i regiona.

Mladi Nikšića

Nedavno je sa svojim sadašnjim klubom ligaški dio završio bez poraza, a u regionalnim okvirima bilježio je pobjede i protiv velemajstora. Pobjednik je studentskog kupa, a prema njegovim riječima, Nikšić je uz Podgoricu i Cetinje, epicentar šahovskih dešavanja.
Pohvalno govori o radu Šahovskog saveza Crne Gore, podržavajući mlade talente koji kucaju na vrata seniorskog tima. Zadovoljno priča i o aktivnom učešću ljepšeg pola, a saglasan je sa mišljenjem da su šahisti nadareni ljudi. Brojni rezultati nikšićkih šahista i klubova, prema njegovim riječim, s pravom, mogu Nikšiću dodijeliti titulu prijestonice crnogorskog šaha. Učestvovao je na brojnim debatama, emisijama koje se tiču podizanja sistema obrazovanja, a svoje dvije velike strasti – ekonomiju i novinarstvo, spojio je u radu na portalu ekonomist.me.

Ipak ovom prilikom za portal Mladi Nikšića, govorio je isključivo o šahu, koji za dvadesetrogodišnjeg Nikšićanina, predstavlja izvor prijateljstva, druženja, putovanja, protkanih velikim pobjedama i lekcijama u vidu poraza.
Nedavno je imao priliku da učestvuje na turniru u brzopoteznom šahu koji se, kako on objašnjava, igra po istim pravilima, s tim da su igrači ograničeni manjim vremenom za razmišljanje.

Prema njegovim riječima, šah može da pomogne u razvoju pojedinih intelektualnih vještina, a kako ističe, brojni su pozitivni primjeri obrazovanih ljudi koji su se proslavili u ovoj sportskoj disciplini.
“Šah može pomoći u razvoju intelektualnih vještina, u razvoju logike i zato postoji vjerovanje da su šahisti izuzetno nadareni ljudi. Drugi svijetski prvak Emanuel Lasker je bio doktor matematike, naši asovi Božidar Ivanović, Nikola Đukić, Milan Draško, Blažo Kalezić su fakultetski obrazovani. Mada izdovojio bih primjer našeg najmlađeg doktoranta tehničkih nauka Stefana Mijovića, koji je intermajstor i višestruki omladinski prvak Crne Gore”, saopštio je našem portal Đukanović.
On je istakao da je trenerski kadar neizostavan pedagoški element, te da je nužan u daljem šahovskom usavršavanju mladih igrača.
Mladi Nikšića
“Prošle godine je u Budvi, organizovan seminar za trenere, gdje su između ostalih zvanične diplome dobili crnogorski šahisti koji značajno mogu da pomognu šahovskom razvoju naših kadeta i pionira. Izdvojio bih višestrukog prvaka Crne Gore Nikolu Đukića, Blaža Kalezića, Srđana Benderaća, kao prve među jednakima u toj misiji razvoja šaha. Tako da napredujemo i na tom polju”, ocjenio je on dodajući da je razvoj tehnologije olakšao sudijski posao, pogotovo u dijelu parovanja.

“Ipak bih iskoristio priliku i pozvao se na riječi, crnogorskog velikana igre na 64 polja Božidara Ivanovića, koji kaže, da nekad sudije nijesu ni bile potrebne. Ovim želim da se prisjetimo da ipak treba biti džentlmen za tablom i da neka nepisana pravila treba poštovati. Ovo se prvenstveno odnosi na mlađe igrače, pa sam zato napomenuo, da pored trenerskog, neophodan je i pedagoški rad”, kazao je Đukanović.
Mladi Nikšića
Šahovski savez, prema njegovom mišljenju, vrijedno radi na unapređenju šaha u Crnoj Gori, međutim, naglašava, da prostora za napredak uvijek ima.

“Sitnim koracima, ali napreduje. Prostora za napredovanje ima na pretek, a talenata ne fali. Na vrata seniorske reprezentacije, kucaju mladi majstori Aleksandar Tomić, Miloš Pečurica, Andrej Šuković. Nekolicina kadeta dosta obećava, izdvojio bih Vučkovića, Anđelića i Đurovića. Nikšić će u junu biti domaćin amaterskog prvenstva Evrope, a napredak je evidentan. Naravno podrška Ministarstva sporta mora biti veća, jer definitivno ova sadašnjost obećava svijetlu budućnost. Pored napora saveza postoje napori entuzijasta poput, Vita Lekića, Miodraga Prijovića, Radmile Milošević, Srećka Đukanovića, Nebojše Pobora I drugih”, naglasio je dvadesetrogodišnji Nikšićanin.

Pozitivan primjer razvoja šaha je i učešće ljepšeg pola, a prema ocjeni Đukanovića, I pored individualnih uspjeha, tek je na svom početku.

“Ženski šah se tek polako razvija u Crnoj Gori. Naravno ima i do sada izdvojenih slučajeva uspjeha, spomenuo bih Aleksandru Milović, višestruku prvakinju Crne Gore i dugogodišnju čelnu tablu naše reprezentacije, kao i njenog supruga Jovana, takođe izvanrednog šahistu. Ne smijemo zaboraviti ni Tijanu Blagojević, ženskog internacionalnog majstora. Naravno treba da obratimo pažnju i na mlade šahistkinje koje stasavaju za reprezentaciju, poput, Nikolina Koljević, Tijane Rakić”, istakao je on.

Nedavno je počeo stručni program u organizaciji šahovskog saveza, gdje će se renomirani šahisti uključiti u rad sa mladim talentima, što je prema njegovim riječima, gest za svaku pohvalu, uz napomenu da program stipendija treba da krene ubrzo.

“Napomenuću i da naši velemajstori rade sa djecom u svojim klubovima. Tako velemajstori Dragan Kosić i Igor Miladinović, rade sa djecom sa Cetinja iz ŠK Crnogorac, Dragiša Blagojević sa nadama Mladosti, Nikola Đukić sa nadama Budućnosti”, dodao je Đukanović.

On se u razgovoru za naš portal osvrnuo i na trenutnu situaciju u šahu, u gradovima sa sjevera Crne Gore. Upravo je Đukanović prethodnu godinu odigrao za Šahovski klub “Jedinstvo” iz Bijelog Polja.

“Klubovi postoje i nastaju novi, mislim da svaka opština na sjeveru ima klub. Sjever će imati dva predstavnika u Premijer ligi sledeće godine. Jedinstvo i Rudar. Međutum tradicionalno Nikšić, Podgorica i Cetinje su epicentri šahovskih zbivanja. Naravno šah živi i na primorju. Pogotovo u Tivtu, Baru, Herceg Novom”, istakao je Đukanović uz obavezno osvrtanje na situaciju u rodnom gradu, kao I kapacitete Nikšića za organizaciju šahovskih turnira.

“Nikšić je bio domaćin svjetskoj šahovskoj eliti prije 35. godina na turniru 1983. godine. Boro Miljanić i pokojni Vladimir Kontić bili su omladinski prvaci velike Jugoslavije, Predrag Nikač je bio četiri puta prvak Crne Gore, a brojni rezultati nikšićkih šahista i klubova, s pravom, mogu našem gradu, dodijeliti titulu prestonice crnogorskog šaha. Kapaciteti za održavanja turnira su veliki i tu treba istaći podršku, prvenstveno Opštine Nikšić, na čelu za gradonačelnikom, inače fide majstorom Grbovićem”, naglasio je Nikšićanin.

Kada su njegovi uspjesi u pitanju, Đukanović izdvaja plasman u Premijer ligu sa ekipom Jedinstva.

“Bez poraza sam odigrao ligu i zajedno sa dugogodišnjim prijateljima Šćekićem, Kariškom I Ašaninom napravio jedan uspjeh. Tu je i rezultat na ekipnom brzopoteznom turniru u Bileći gdje sam na prvoj tabli, nastupajuci za Osnovac iz Bileće, napravio sjajan rezultat, pobjedivši čak i velemajstora Brenja. Poslije višegodisnje pauze, postao sam pobjednik, obnovljenog takmičenja, studentskog kupa”, saopštio je šahista i student ekonomije.

Za kraj razgovora imao je i poruke za mlade koji žele da se bave šahom.

“Dobićete putovanja, prijateljstva, druženja i neke nezaboravne uspomene. Idejna rešenja Šahovskog saveza za razvoj šaha i njegovu popularizaciju su sasvim dobra, pa bi se poruka odnosila ka većim instancama, da pomognu i podrže programe akcije Šahovskog saveza Crne Gore”, zaključio je Mitar Đukanović.