Mjere sankcije za vandale parka Blace

Društvo mladih ekologa Nikšića (DMEN) i Ekološki pokret “Ozon“ pozvali su javno Osnovno državno tužilaštvo (ODT) da pokrene odgovarajuće procedure protiv N.N. lica koja su prošle sedmice uništila parkovsku infrastrukturu i mobilijar u nikšićkom izletištu Blace, prenose Vijesti.

„Smatramo da je ODT u obavezi zaštiti javni interes, koji u ovom slučaju podrazumijeva i trud i vrijeme naših sugrađana koji su radili na uređenju zapuštenih izletišta i javnih površina, kao i uložene resurse nevladinih organizacija i privrednih subjekata koji su realizovali projekte sa ciljem unapređenja kvaliteta životne sredine i uopšte života ljudi u lokalnoj zajednici“, navodi sa u saopštenju za javnost “Ozona“ i DMEN-a.

Podsjećaju da je posljednjih godina izražen trend lomljena sadnica koje građani posade, uništavanja parkovskog mobilijara i javne imovine, kako u dijelu urbanog jezgra grada, tako i u zonama koje su predviđene za sportsko-rekreativne sadržaje i druženje, i da je posljednji slučaj u Blacama kulminacija nasilničkog ponašanja neodgovornih lica.

„Smatramo da je ODT bio u obavezi reagovati i na osnovu informacija iz medija. Vjerujemo da pasivnost i letargičnost institucija sistema koje pod izgovorom ograničenih ovlašćenja, najčešće ne procesuiraju odgovorne za uništavanje zelenih površina, parkovskog mobilijara i javne imovine, zapravo podstiče takvo devijantno ponašanje“, ističu iz pomenutih NVO.

Oni se nadaju da će njihov javni poziv ODT-u uticati da se procesuiraju, otkriju i adekvatno sankcionišu odgovorni za devastaciju eko-parka Blace, a ukoliko javni poziv ne bude dao rezultat oni će podnijeti krivične prijave protiv odgovornih kako za uništavanje u Blacama, tako i onih koji nesavjesno vrše povjerene funkcije.

„Namjera nam je uraditi sve što je u našoj moći da zaštitimo javni interes lokalne zajednice i odgovornih građana koji su nam se javljali ogorčeni zbog sve učestalijih sličnih izgreda vandala“, poručili su nikšićki ekolozi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *