Na današnji dan

Vođa Prvog srpskog ustanka i rodonačelnik dinastije Karađorđevića Đorđe Petrović, poznat kao Karađorđe i Crni Đorđe, umro je u noć između 25. i 26. jula 1817. godine.

Rođen je najvjerovatnije 16. novembra 1762. godine u Viševcu u Osmanskom carstvu (danas Srbija) na Đurđic, od oca Petra i majke Marice. Tvrdi se najvjerovatnije, jer se za godinu rođenja pominje razdoblje od 1749. do 1770. godine. Njegovi preci potiču iz crnogorsko-hercegovačkih brda, od Vasojevića, odakle se njegov djed Jovan sa svoja dva sina doselio u Šumadiju, poslije austrijsko-turskog rata 1737.-1739. Prezime mu je po ocu Petru.
Učestvovao je u Austrijsko-turskom ratu u austrijskoj vojsci kao dobrovoljac. Poslije rata, bavio se stočarstvom i trgovinom stoke.
Pošto je izbjegao Seču knezova, izabran je za vođu Prvog srpskog ustanka. Komandovao je ustaničkom vojskom tokom bitke na Mišaru i opsade Beograda 1806. godine. Poslije sloma ustanka 1813. godine prešao je u Austriju, a potom u Rusiju. Vratio se u Srbiju jula 1817. godine, ali je ubijen po naredbi kneza Miloša Obrenovića, a njegova glava je poslata turskom sultanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *