mladi niksica

Na današnji dan

Srpski književnik, pjesnik i televizijski autor Duško Trifunović rođen je 13. septembra 1933. godine.

Prvu pjesmu je napisao po povratku iz vojske, sa 22 godine. U Sarajevo je došao sa 24 godine i zanatom bravara, ali je već sljedeće godine izdao prvu knjigu. Bio je plodan stvaralac koji je stvorio dvadeset knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama. Smatra se zaslužnim za kreiranje nečega što je kasnije nazvano sarajevska rokenrol škola.

Na televiziji je zapamćen kao autor emisija na TV Sarajevo „Šta djeca znaju o zavičaju“. Po izbijanju rata 1992. godine prešao je da živi u Novi Sad gdje je nastavio da radi za TV Novi Sad.

Najpoznatiji je postao na osnovu saradnje sa rok sastavom „Bijelo dugme“. Do tog momenta je bilo nezamislivo da poznat i afirmisan pjesnik sarađuje sa rokenrol bendom. Iz te saradnje su se izrodili hitovi kao što su „Ima neka tajna veza“, „Šta bi dao da si na mom mjestu“, „Glavo luda“ i tako dalje. Sem toga, pisao je tekstove i za „Indekse“, Tešku industriju, Nedu Ukraden, Zdravka Čolića, Arsena Dedića, a posljednje poznato estradno ime sa kojim je radio je bio Željko Joksimović (pjesma „Ima nešto“).

Ukupno je oko 300 njegovih pjesama komponovano i snimljeno, a za svega tri pjesme u životu je napisao na muziku.

Prema sopstvenoj želji sahranjen je u Sremskim Karlovcima, na Čeretskom groblju, 30. januara 2006. godine.

Na Palama se jednom godišnje održava književna manifestacija „Dani Duška Trifunovića“ gdje se okupljaju pjesnici iz Srpske, Srbije i Crne Gore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *