Na ulici cigarete i za 80 centi, u marketima slabija prodaja

Čini se da će ulična prodaja cigareta, kao i devedesetih godina prošlog vijeka, doživjeti renesansu nakon novog povećanja cijena duvanskih proizvoda. Na ulici je od početka godine prodaja cigareta bolja, ali ne i u marketima. To i ne čudi kad na ulici najjeftinija paklica cigareta može da se kupi i za 80 centi, a u marketima za 1.30 eura, piše FOS Media.

U redu poskupljenja od 1. januara našle su se i cigarete. U prodavnicama su, nakon povećanja akcize, poskupile po paklici između 30 i 50 centi. U ovom trenutku u jednom od većih trgovinskih lanaca najjeftinija kutija cigareta košta 1.30, a najskuplja 3.60 eura.

Kako su za FOS kazali prodavci u marketima, prodaja ovih proizvoda je slabija nego ranije, a kupci i kada dođu u trgovinu najčešće traže jeftinije cigarete.

„Evo imate ove najjeftinije ’Rojal’ po 80 centi, a najskuplja je ’Eva’ i košta 1.50. Imate i po euro, 1.20, 1.30. Ova ’Ašima’ tanka i debela je samo jedan euro“, kazao nam je prodavac prilikom razgovora.

Za one koje više vole da „saviju“ svoj cigar, na ulici mogu da kupe duvan.

Direktor Uprave carina Vladan Joković rekao je nedavno za Pobjedu da ne očekuje rast sive ekonomije zbog povećanja PDV-a na 21 odsto, ali da postoje realni izazovi da se to može desiti zbog veće akcize na cigarete.

Poslanik Aleksandar Damjanović je ranije za TVCG rekao da se na našem tržištu godišnje proda cigareta u vrijednosti od 150 miliona eura, a da zbog šverca ovog proizvoda naša zemlja godišnje izgubi i do 35 miliona eura.

“Imamo najmanje 35 miliona eura oštećenog budžeta sivom ekonomijom, odnosno crnim tržištem ili švercom duvana u Crnoj Gori godišnje. Prema veoma pouzdanim podacima, vidi se da je sivo tržište u Crnoj Gori na nivou ne 30 odsto, već vjerovatno 35-40, a možda i više procenata”, kazao je Damjanović.

U regionu najskuplje cigarete u Sloveniji, u Evropi u Norveškoj

Kada je u pitanju poskupljenje cigareta, na ovaj trend nisu imune ni zemlje regiona. U Hrvatskoj, nakon najnovijeg poskupljenja, kutija cigareta u prosjeku iznosi oko tri eura, u Sloveniji oko četiri eura. Povoljnija situacija za pušače je u Bosni i Hercegovini gdje paklica u prosjeku košta oko 2,50 eura, a u Srbiji oko 1,50 eura.

Što se tiče svijeta, najskuplje cigarete i dalje konzumiraju Norvežani koji za kutiju moraju prosječno da izdvoje oko 11,80 eura, dok se najjeftinije cigarete kupuju u Bjelorusiji po prosječnoj cijeni od svega 90 centi.