Nemanja Marojević: Odlazak u inostranstvo u želji za napretkom

Godinama unazad crnogorski sport suočava se sa problemom odlaska mladih sportista u inostranstvo, mnogo pre nego što se oforme ne samo kao sportisti, već i kao ličnosti. I dok je nekada takva odiseja bila usamljeni događaj, namenjena samo vrhunskim majstorima, danas je ona postala masovna pojava. Jedan od onih koju su napustili svoju zemlju, u želji za napretkom i što boljom karijerom, kao i za obezbjeđenjem životne egzistencije je i Nikšićanin Nemanja Marojević.

Mladi fudbaler koji sa 26 godina već četivrtu godinu sa uspjehom igra u Švedskoj. Svoju internacionalnu karijeru u skandinavskoj zemlji započeo je 2013. godine, kada je potpisao za klub “Serbia FF”, otkada je za kratko vrijeme pokupio simpatije švedskih klubova, koji su željeli da ga vide u svom dresu.

O fudbalskoj karijeri u Švedskoj, životu i najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, razlozima zbog kojih se iz crnogorsih klubova preselio na Skandinavsko poluostrvo, te daljim planovima, Marojević je pričao za portal Mladi Nikšića.

Fudbalom se bavi od sedme godine, a u mlađim kategorijama nastupao je za Sutjesku i Omladinski fudbalski klub (OFK) “Nikšić”, a igrao je i za FK “Zabjelo”. Napunivši 18 godina i prešavši u seniorski pogon, mladi fudbaler koji se podjednako dobro snalazi na bekovski I krilnim pozicijama, nastupao je za OFK Nikšić I FK Čelik, da bi u dva navrata u sezonama 2012/2013 i 2013/2014, branio boje podgoričkih drugoligaša Zabjela I Crvene Stijene.

 

Nakon toga, u želji da napreduje i obezbjedi materijalno obezbjeđenje, Marojević, tada dvadesetdvogodišnjak otisnuo se u internacionalnu odiseju, a utočište je pronašao u Švedskoj.

“Prve dvije sezone proveo sam u klubovima Serbia FF I ASSYRISKA IF iz Štokholma, a veoma sam zadovoljan prikazanim. Između ostalog odlične partije u ovim klubovima preporučule su me mom sadašnjem klubu, u kojem gradim karijeru i značajnu ulogu, a imam I veliko povjerenje trenera”, saopštio je portal Mladi Nikšića Marojević.

On je u igrajući u Crnoj Gori prošao mlađe reprezentativne selekcije do 15, 17 i 19 godina, a sa svojim klubom napravio je ogroman uspjeh, prešavši iz nižih liga u viši rang švedskog fudbala.

“Igram već dvije sezone za Kungsängen IF i mogu da kazem da sam mnogo zadovoljan, jer smo do sada ostvarili veliki uspjeh. Iz četvrte lige ušli smo u drugu što je veliki podvig. Trenutno smo na dužoj pauzi što se tiče utakmica, jer nam se sezona završila prije mjesec dana. Nova sezona počinje tek prve nedjelje aprila, a pripreme sun a programu od 15. januara”,kazao je brzonogi fudbaler.

Njegov klub, iako nema dugogodišnju tradiciju, teži ka najvišim dometima, a Nikšićaninu ovakav pristup itekako odgovovara jer, kako kaže, visoke klupske ambicije samo mogu povećati I njegove lične.

“Klub za koji trenutno igram nije veliki. ali ima velike ambicije i ciljeve. Igram desnog i lijevog beka, mogu čak i po strani, zavisno od utakmice I trenerovih zamisli. Imam potpunu slobodu u klubu jer sam jedini stranac i mnogo su me zgotivili, na čemu sam veoma zahvalan, a svoj status trudim se da opravdam igrom na terenu, I ponašanjem van njega”, kazao je Marojević.

O Švedskoj i stanju u njenom fudbalu, kao i o mogućnostima koje se pružaju, Marojević priča pohvalno.

“U Švedskoj živim već četiri godine I ne moram trošiti riječi o kako razvijenoj zemlji se radi. Ne samo u pogledu fudbala, već u svim sferama života. Kada govorimo o fudbalu, uslovi u svim uyrastima I kategorijama, u odnosu na našu zemlju, nažalost, mnogu su bolji. Fudbalom se bavim od svoje sedme godine i to je nešto što me ispunjava i što volim da radim. Mnogo sam srećan jer sam napredujem. Volio bih da mnogi talenti i fudbaleri ,ako se ukaže prilika odu u inostranstvo, iskoriste priliku i ostanu, jer se može mnogo toga naučiti i uraditi”, istakao je Marojević i dodao da “tužno što se kvalitetan fudbal kod nas igra na lošim terenima i u lošim uslovima”.
Otišao je zbog bolje karijere i života, pa o eventualnom mijenjanju sredine, on ne razmišlja.

“Ne bih mijenjao sredinu. Uživam u igranju i životu u Švedskoj, vidim je kao idealnu podlogu za dalje razvijanje i trenutno ne vidim razlog za odlazak. Spremno čekam nove izazove I spreman sam da učinim navijače još ponosnijim”, istakao je dvadesetšestogodišnji Nikšićanin.

Za kraj razgovara za portal Mladi Nikšića poručio je mlađim sugrađanima da se bave bilo kojim sportom I čuvaju svoje zdravlje, te pozdravio svoj Nikšić i čestitao svima nadolazeće praznike.