mladi niksica

Nikšićani osumnjičeni za prevare u Fondu PIO

Provjerom u vezi sa nepravilnostima u radu Fonda penzijsko invalidskog osiguranja – PJ Nikšić pokrenut je krivični postupak protiv Nikšićanke V.M. (57) i Nikšićanina G.D. (56).

V.M. se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i produženo krivično djelo falsifikovanje isprave, a G.D. za falsifikovanje isprave, prenosi CDM.
Službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta izvršili provjere u vezi sa nepravilostima u radu Fonda penzijsko invalidskog osiguranja – PJ Nikšić i informacije o predmetu dostavili nadležnom tužiocu koji je pokrenuo postupak protiv ovih osoba.
Kako se sumnja, V.M. je ova krivična djela počinila u svojstvu službenog lica (samostalni referent – arhivar) u Fondu PIO Područne jedinice Nikšić, tokom 2015. i 2016. godine, raspolažući pečatima Fonda, popunjavala i ovjeravala obrasce za administrativne zabrane za žirante koji nisu bili nosioci penzionog prava.
Ona je, sumnja se, to radila na osnovu ličnih karata koje joj je donosio G.D, a koji je naknadno na osnovu tako ovjerenih administrativnih zabrana omogućio nosiocima kredita podizanje novca kod poslovih banaka i mikrofinansijskih institucija – “Lovćen banke“, „Atler modus“, i „Erste banke“, u ukupnom iznosu od oko 100.000 eura.
G.D. je, navodno, falsifikovane administrativne zabrane za žirante ovjerene u Fondu PIO, upotrijebio kao prave, prilažući zajedno sa dokumentacijom za dobijanje kredita kod poslovnih banaka i MFI, te je na taj način nosiocima kredita omogućio podizanje kredita, a novac od kredita nosioci su predavali G.D.
Provjerom kod poslovih banaka ustanovljeno je da su u prethodnom periodu svi krediti uredno servisirani.