mladi niksica

Sindikati zadovoljni predloženim izmjenama

Predstavnici Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) i Saveza sindikata (SSCG) zadovoljni su predloženim izmjenama Zakona o stečaju, kojima se omogućava da i radnici tokom tog procesa imaju pravo na godišnji odmor, slobodne dane i sindikalno organizovanje.

Predsjednik USSCG, Srđa Keković, kazao je da je ta inicijativa rezultat njihovog lobiranja kod poslaničkih klubova u parlamentu, piše Pobjeda.
„Ona je trebalo da bude pokrenuta prije dva mjeseca, ali zbog situacije nije mogla biti stavljena na dnevni red tadašnji sjednice Skupštine. Dogovoreno je sa predlagačem da to bude urađeno sada, tako da smo zahvalni što će biti procesuirana i očekujemo da će biti usvojena“, dodao je je Keković.
Predlog izmjena, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, su podnijeli poslanici Demokratske partije socijalista(DPS) Predrag Sekulić i Marta Šćepanović.
Keković je podsjetio da je USSCG u slučaju Kombinata aluminijuma (KAP) u stečaju otkrila da zvaničnici te institucije tumače da zaposleni koji su radno angažovani u preduzećima u stečaju nemaju prava kao i svi ostali zaposleni u Crnoj Gori.
„To znači da su oni diskriminisani, što je sasvim suprotno svim međunarodnim propisima koje je ratifikovala Crna Gora”, kazao je Keković.
Predsjednica sindikata KAP-a i sindikata metalskih radnika Crne Gore pri USSCG, Sandra Obradović, kazala je da uvođenjem stečaja u toj firmi radnici nijesu imali pravo na korišćenje godišnjeg odmora, ljekarske preglede, sindikalno organizovanje, što traje već četiri godine.
„Prosto, radnici nemaju nijedno pravo koje imaju zaposleni u firmama koje su van stečaja. Sindikat KAP-a se tada više puta obraćao i stečajnom upravniku i menadžmentu KAP-a sa zahtjevom da dozvoli korišćenje odmora radnicima, s obzirom da oni rade u izuzetno teškim po zdravlje opasnim uslovima, kao što je elektroliza. Nažalost, sve je završilo mojim otkazom, a nakon toga je uslijedila borba za izmjenu Zakona o stečaju“, kazala je Obradović.
Ona je navela da još nije vraćena na posao. Sudski postupak je više od godinu i po pred Ustavnim sudom, ali je u međuvremenu u martu prošle godine dobila preporuke Međunarodne organizacije rada (MOR).
„U tim preporukama stoji da firme u stečaju ne mogu dovoditi do sindikalnog neorganizovanja. Navodi se takođe da me vrate na posao, da mi se omogući nesmetani rad i sindikalno vođenje“, rekla je Obradović i dodala da se Vlada do danas nije izjasnila povodom tih preporuka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *