Teretana za OSI: Prijatnost i pažnja koja im je potrebna

Teretana za osobe sa invaliditetom (OSI) u Nikšiću, mjesto je gdje se korisnicima pružaju prijatnost i pažnja koja im je veoma potrebna, a od nedavno nalazi se na novoj i većoj lokaciji.


Teretana je otvorena u junu 2017. godine kroz projekat “Živi zdravo, koračaj uspravno”, a koji je podržalo Ministarstvo sporta. 


“Ideja je potekla od članova Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju Nikšić (UZPD), koji su prosto tražili način i mogućnost uključivanja u sportske aktivnosti. Pitali su zašto i oni ne idu u teretanu, a naš odgovor je bio: ‘Zašto da ne?’.
Kao i uvijek tu smo da pomažemo našim članovima da se socijalizuju i uključe u sve sfere društva pa smo prikupili sprave koje je imalo udruženje i članovi tima, kupili još nešto sitnije opreme i krenuli u realizaciju ideje. Zakupili smo prostor, angažovali sportske trenere i tako je sve počelo. Prvo smo postepeno uključivali osobe sa invaliditetom, a onda i ostale tako da sada teretanu pohađa 15 osoba sa invaliditetom i oko 20 mladih ljudi iz našeg grada”, kazala je za početak razgovora predsjednica UZDP Nikšić Miluša Žugić.


Za rad sa osobama sa invaliditetom su zaduženi sportski trener Marko Mihailović i fizioterapeut, a prema njegovim riječima, opšti cilj je poboljšanje motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, dok su specifični ciljevi, promjenljivi.


“Specifični ciljevi zavise od potreba, mogućnosti, inicijalnog stanja, kao i od stepena napretka. Radi se na jačanju svih grupa mišića, pravilnog držanja tijela, koordinaciji pokreta, a poslije vježbi i rekreacije, oni su mnogo funkcionalniji i zadovoljniji”, kazao je za portal Mladi Nikšića njihov trener Mihailović.

Nova lokacija teretane je Bulevar Vuka Mićunovića, ulica Gavrila Principa 17, a kako Žugić ističe, novi prostor ima svoje prednosti i dodatno će unaprijediti njihov rad.

“Blizu je centar grada, autobuska stanica i praktično je dostupna svima. Prednost novog prostora je prvenstveno zato što je on znatno veći od prethodnog, a samim tim pruža više prilike za kreativniji pristup vježbanju. Obogatili smo prostor novim spravama, a uz upotrebu novog ‘Body analizer’ aparata imamo mogućnost i precizne dijagnostike fizičke spremnosti, potencijala i potreba”, kazala je Žugić.


Predsjednica UZDP Nikšić i magistar socijalne politike i socijalnog rada, istakla je i veliko zadovoljstvo radom teretane, kako zbog konstantnog povećavanja broja članova, tako i zbog odnosa koji vladaju unutar grupe.

“Odzivom OSI smo jako zadovoljni s obzirom da smo formirali jednu kohezivnu grupu koja je konstantna i koja se iz dana u dan povećava. Zadovoljni smo prvenstveno što smo pružili priliku da OSI kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme, i da kroz igru i zabavu postižu dogovorene rezultate. Za sada su generalno rezultati veći od očekivanih. Raduje nas interesovanje drugih građana za rad teretane i njihov odziv pa se trrudimo da povećamo ponudu različitih usluga”, naglasila je ona.

Rad sa OSI, prema riječima Mihailovića, je specifičan po ogromnoj energiji koju oni kao vježbači ulažu, pažnji i koncentraciji, empatiji i poštovanju koje imaju jedni prema drugima, osoblju koje sa njima radi i drugim klijentima.


“U radu je potrebna velika koncentracija i pažnja, poznavanje njihovih mogućnosti i ograničenja, ali zbog odnosa koji vladaju i napora koji svi ulažu, velika je čast biti dio ovakvog kolektiva”, kazao je trener.

Žugić je našem portalu otkrila i nove projekte koje njeno udruženje sprovodi, a koji se tiču socijalne inkluzije i poboljšanja života OSI.

“Otvorili smo frizersko kozmetički salon ‘Status’ u Humcima, u kom zapošljavamo frizere i kozmetičaresa invaliditetom koji sa svojim mentorima pružaju veoma kvalitetne usluge raznih frizura, tretmana za njegu kose, šminkanja, pedikira, manikira, depilacije, trajnog laka i gela na noktima i raznih drugih kozmetičkih usluga. To realizujemo kroz projekat ‘Od olovke do posla’, kroz program grant šema u saradnji sa ZZZCG i Alfa Tonom Lekić iz Podgorice”, kazala je Žugić i dodala da je sa realizacijom počeo i projekat sa Institutom za razvoj i preduzetništvo iz Podgorice kroz koji će mladi frizeri i kozmetičari će raditi zajedno sa osobama sa invaliditetom u salonu.

“Kroz projekat ‘Zajedno do inkluzije OSI” zapošljavamo šest teže zapošljivih lica, imamo dvoje visokoškolaca na stručnom osposobljavanju i uključeni smo u program dualnog obrazovanja.
U planu su i javni radovi, personalna asistencija, pružanje stručnih tretmana koje kontinuirano realizujemo, unapređenje postojećih servisa podrške i licenciranje i akreditacija programa i usluga”, pojasnila je ona.

Za kraj razgovora, Žugić je naglasila da je za uspješan rad sa OSI, potrebno veće razumijevanje i podrška lokalne uprave, kako bi sve ovo bilo održivo i dostupno njihovim članovima.