Uručene nagrade pobjednicima Državnog takmičenja

Ministar prosvjete dr Damir Šehović juče u Gimnaziji “Slobodan Škerović” u Podgorici uručio je nagrade Ministarstva pobjednicima Državnog takmičenja u znanju za 2017. godinu, a prisutnima se obratila i direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović, kao i učenik koji je osvojio maksimalan broj bodova na takmičenju iz matematike Ognjen Đuković.

„Lijepo je kad znate, još bolje je kad znate da znate, a najbolje za vas lično i najkorisnije za društvo jeste kad to znanje potvrdite i stavite u funkciju kroz odmjeravanje snaga sa onima koji takođe znaju mnogo. Nije lako ni nama odraslima izložiti se sudu javnosti i uhvatiti se u koštac sa tim najboljima, a kako je teško tek vama koji ste na pragu života. Zapravo, rekao bih da je sama odluka da se uđe u takmičenje svojevrsna pobjeda samog sebe, svojih sumnji i strahova“, kazao je ministar prosvjete.
On je najboljim osnovcima i srednjoškolcima (63 učenika) na takmičenju iz matematike, fizike, hemije, biologije, engleskog, francuskog jezika, italijanskog, njemačkog i ruskog jezika, kao i geografije, istorije i programiranja uručio nagrade − tablet uređaje i diplome.
Ministar je, ukazujući da ovogodišnji dobitnici nagrada u znanju najbolje znaju šta znači neodustajanje i stalan rad na sebi, naglasio: „Vi ste dokaz da se rad isplati, pamet vrednuje, a volja da se borite donosi rezultate. Vi ste ono najbolje što ova država ima. Sve što se danas gradi sjutra će biti pohabano, sve osim jedne stvari − ljudskog kapitala.Jer znalac će svoje znanje utkati u druge i u sve što bude radio, baš kao što će mudar čovjek svojom mudrošću inspirisati nekoga da krene njegovim stopama. Stoga su znanje i integritet neuništivi”.
Ministar Šehović je izrazio posebno zadovoljstvo što je u prilici da pozdravi mentore koji su pokazali da se znanje množi dijeljenjem. „Oni i ljudi poput njih su kadar koji mora biti stub obrazovnog sistema. Jer, u ozbiljnom smo problemu ako u edukaciji nemamo one koji će sistemske odluke i korake sprovoditi profesionalno a djecu naučiti prije svega živornim principima i etici pa onda i materiji koja se izučava“, rekao je on, a zatim poručio učenicima:
„Uspjeh je zbir malih napora, ponavljanih iz dana u dan, ali on nije konačan baš kao što ni neuspjeh nije fatalan. Zato vjerujete sebi, imajte volje i strpljenja da radite na svojim snovima baš kao što ste radili kada ste se spremali za ovo takmičenje. I nema bojazni za vašu budućnost“.
Direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović je ukazala da su pred nadarenim učenicima mnogobrojni izazovi − lični, obrazovni a ubrzo i naučni, te da će ih oni savladati uspješno i mudro svojim radom i zalaganjem. „Dragi učenici svojim uspjesima kreirate svoju budućnost i upravljate vremenom. Vaši rezultati su potvrda uspješne sadašnjosti, ali i vodilja budućim generacijama. Težite i dalje za dostignućima i znanjem oblikujte i sopstvenu i budućnost Crne Gore“, naglasila je ona.
Prisutnima se obratio i Ognjen Đuković, učenik Gimnazije “Slobodan Škerović”, koji je iz matematike osvojio 100 od maksimalnih 100 bodova. On je tom prilikom istakao da biti okružen najboljimai biti jedan od njih za njega predstavlja veliku čast i zadovoljstvo. „Za sve nas ovaj uspjeh je podstrek za osvajanje novih puteva i savladavanje novih prepreka u životu, ali i primjer budućim generacijama da slijede prave vrijednosti i da zakorače prema stazama znanja. Bez kvalitetnog razvoja nauke nema prosperiteta, ni ličnog, ni društvenog. Za ovaj uspjeh potrebno je imati podsticajno okruženje kao što sam ja imao u svom domu, osnovnoj školi, pa u gimnaziji“, kazao je Đuković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *