Uskoro javni poziv za 1000+

Do kraja ovog mjeseca biće raspisani javni pozivi za banke i građevinare, koji će učestvovati u projektu Hiljadu plus, a početkom marta poziv će biti raspisan i za građane, kazala je Radmila Lainović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Ona je saopštila da je ministarstvo završilo preliminarne razgovore sa bankarima i građevinarima.

Lainović je ponovila da će fiksna kamatna stopa biti 2,99 na period od 20 godina. Navela je i da će obavezno učešće biti najviše tri odsto, uz mogućnost da neke banke odobre kredite i bez učešća.

Ona je kazala i da stambene jedinice mogu da koštaju do 1.100 eura po metru kvadratnom, novina je da će u ponudi biti i stara gradnja do 2013. godine, za starije objekte prodavac će morati da ima sertifikat o energetskoj efikasnosti.

Lainović je navela da će uslovi za građane koji žele da učestvuju u projektu biti isti kao i prethodnih godina, a to su crnogorsko državljanstvo, opšta kreditna sposobnost, kao i obaveza da osoba nema u svojini stambeni objekat ili više od trećine svojine nad stambenim objektom na teritoriji Crne Gore.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšeno je i da će usluge notara biti 50 odsto jeftinije, a ovim projektom krov nad glavom trebalo bi da dobije od 400 do 500 domaćinstava.