Većina ljekara nezadovoljna uslovima rada

Više od 90 odsto ljekara u Crnoj Gori nezadovoljno je platom, uslovima na poslu, procedurom i beneficijama, prenosi RTCG.

To su pokazali rezulatati istraživanja koje je sproveo Sindikat doktora medicine Crne Gore.

Predsjednica SDMCG, Milena Popović Samardžić, je, predstavljajući istraživanje o stepenu zadovoljstva ljekara poslom, navela da je ono obuhvatilo 349 ispitanika svih zdravstvenih ustanova na teritoriji Crne Gore.

“Po svim kategorijama u ovom istraživanju, 42 odsto ljekara nezadovoljno je, 46 odsto ambivalentno, a samo 12 odsto ljekara zadovoljno je poslom”, saopštila je Popović Samardžić.

Popović Samardžić je objasnila da su rezultati istraživanja razvrstani u tri kategorije – zadovoljstvo, nezadovoljstvo i ambivalentnost.

“Osamdesetosam odsto ukupnih ispitanika nezadovoljno je i ambivalentno u odnosu na ispitane parametre”, saopštila je Popović Samardžić.

Kako je rekla, najveće nezadovoljstvo prisutno je u odnosu na platu, mogućnost nagrađivanja, beneficije, uslove rada i mogućnost napredovanja.

Popović Samardžić je rekla da je 59 odsto ispitanika nezadovoljno mogućnošću napredovanja, dok je 24 odsto njih ambivalentno.

“Osamdesettri odsto ispitanika nezadovoljno je mogućnošću nagrađivanja, deset odsto je ambivalentno, a samo sedam odsto je zadovoljno”, kazala je Popović Samardžić.

Ona je navela da je šezdesettri odsto ispitanika nezadovoljno uslovima rada, 27 odsto je ambivalentno, a samo deset odsto zadovoljno.

“U odnosu na platu, nezadovoljstvo je iskazalo 91 odsto svih ispitanika”, dodala je Popović Samardžić.

Ona je saopštila da je najveći stepen zadovoljstva kod ljekara prisutan je u odnosu na vrstu posla koji obavljanju, odnosom sa neposredno nadređenima i odnosom sa saradnicima/kolegama.

Prema riječima Popović Samardžić, 78 odsto ispitanika zadovoljno je vrstom posla.

“U odnosu prema neposredno nadređenima, zadovoljstvo je iskazalo 68 odsto ispitanika”, navela je Popović Samardžić.

Ona je, govoreći o zadovoljstvu poslom po ustanovama, rekla da je u Kliničkom Centru Crne Gore 48 odsto ispitanika ambivalentno, 40 odsto njih nezadovoljno, dok je samo 12 odsto njih zadovoljno poslom.

“U opštim bolnicama je samo dva odsto ljekara zadovoljno”, dodala je Popović Samardžić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *