mladi niksica

Župljani dobijaju most na Gračanici

Most za pješake na rijeci Gračanici u Župi biće danas svečano otvoren u 15 časova. Organizacija Župa u srcu je kroz projekat Male akcije veliki doprinos, koji je finansiran od strane Fonda za aktivno građanstvo, obezbijedila dio sredstava animirajući i ostale u zajednici da pomognu da se višedecenijski problem riješi na adekvatan način i na zadovoljstvo mještana Župe.

„Dio mještana se sa zadovoljstvom uključio u akciju, dok je mjesna zajednica Župa obezbijedila zahtjevima za sponzorstvo i pomoć preko Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, zatim donacijom Milisava Ćira Ćipranića u betonu i ogradi i sponzorstvom ”Nikšićkog mlina” A.D. veći dio potrebnih sredstava za izgradnju mosta“, piše u saopštenju.

Drvena greda širine tridesetak centimetara, po riječima Čeda Pavlovića koji je na rijeci postavio davne 1980. godine, je od tada za mnoge Župljane, a naročito župske đake bila svakodnevni prelaz preko rijeke. Nerijetko se dešavalo da su pješaci upadali u nabujalu Gračanicu koja je u par navrata bila i pogubna.

„Sada je na mjestu drvene grede godine nikao novi simbol koji će spajati Župljane na dvije obale Gračanice. Most koji će spajati generacije i vrijeme, simbol je zajedničkog rada i sloge stanovnika ovog kraja. Baš onako kao što Ivo Andrić kaže: ”svuda na svijetu, gdje god se moja misao krene ili stane, nailazim na vjerne i ćutljive mostove kao na vječitu i vječno nezasićenu ljudsku želju da se poveže, izmiri i spoji sve što iskrsne pred našim duhom, očima i nogama, da ne bude dijeljenja, protivnosti ni rastanka“, kazao je Pavlovića.

I dok se MZ Župa, ali i pojedini članovi u zajednici uz veliki rad i zalaganje trude da obezbijede uslove za normalan život u Župi, župski novac troši Opština Nikšić bez namjere da ga vrati Župi. To se naročito vidi ove godine po brojnim aktivnostima koje su urađene na dobrobit Župe.

„Na veliku žalost Župljana vodovod je još uvijek neriješeno pitanje, ostala infrastruktura takođe, a rad same mjesne zajednice, rad organizacija civilnog društva i građana, pored činjenice da Župa prihoduje u budžetu Opštine Nikšić 1,5 miliona, biva finansiran najviše ličnim angažovanjima ljudi koji vole svoj zavičaj i koji nikako neće dozvoliti da se ovakvo stanje produži na štetu Župe“, piše u saopštenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *